Textual and Sensory Threads in the Chronicle of Gonzalo Fernández de Oviedo (1492-1535)

Authors

  • Gisela Coronado Schwindt Universidad Nacional de Mar del Plata/CONICET

DOI:

https://doi.org/10.51349/veg.2022.2.06

Keywords:

Chronicle, America, castile, senses, transferences

Abstract

The American experience stimulated conquerors and chroniclers into a particular sensory perception of their new reality: besides just seeing, the Europeans also listened, tasted, touched, and smelled this new environment whilst contrasting it with their own, capturing it all with the written word. Thus, the present article delineates a potential sensory analysis of the first part of Historia General y Natural de las Indias, Islas y Tierra Firme del Mar Océano (1526-1535) by Castilian chronicler Gonzalo Fernández de Oviedo. The article examines how he used the sensory parameters of his culture to explain this new reality to his readers, focusing on his descriptions of the organoleptic properties of certain American fruits, as well as those taken in the other direction from Castile.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Gisela Coronado Schwindt, Universidad Nacional de Mar del Plata/CONICET

 

 

 

 

References

Aurell, J. (2006): El nuevo medievalismo y la interpretación de los textos históricos, Hispania. Revista Española de Historia, 66 (224): 809-832.

Aurell, J. (2016): La historiografía medieval. Entre la historia y la literatura, Publicacions de la Universitat de València, Valencia.

Aznar Vallejo, E. (2008): Exploración y colonización en la configuración de la Europa Atlántica, Historia. Instituciones. Documentos, 35: 45-61.

Baraibar, Á. (2011): La Naturaleza en el discurso indiano: la construcción de un espacio de experiencia americano, en B. Castany et al. (eds.), Tierras prometidas. De la colonia a la independencia, Centro para la Edición de los Clásicos Españoles, Bellaterra: 9-30.

Baraibar, Á. (2014a): Las miradas de Gonzalo Fernández de Oviedo sobre la naturaleza del Nuevo Mundo, Estudios Ibero-Americanos, 40 (1): 7-22.

Baraibar, Á. (2014b): El concepto de autoridad en la Historia general y natural de las Indias, Hispanófila, 171: 45-57.

Baschet, J. (2009): La civilización feudal. Europa del año mil a la colonización de América, Fondo de Cultura Económica, México.

Baumhammer, M; Kennedy, C. (2018): Merian and the Pineapple: Visual Representation of the Senses, en D. Hacke y P. Musselwhite, (eds.), Empire of the Senses. Sensory Practices of Colonialism in Early America, Brill, London: 190-222.

Beauman, F. (2011): The Pineapple: King of Fruits, Vintage, London.

Bolaños, Á.F. (1990): Panegírico y libelo del primer cronista de Indias Gonzalo Fernández de Oviedo, Thesaurus, 45 (3): 577-649.

Bravo-García, E.; Cáceres-Lorenzo, M.T. (2012): Claves para comprender las crónicas de Indias, McGraw-Hill, Madrid.

Carrillo Castillo, J. (2003): Naming Difference: The Politics of Naming in Fernandez de Oviedoís Historia general y natural de las Indias, Science in Context, 16: 489-504.

Carrillo Castillo, J. (2004): Naturaleza e imperio: La representación del mundo natural en la Historia general y natural de las Indias de Gonzalo Fernández de Oviedo, Ediciones Doce Calles, Aranjuez.

Cartay, R. (1991): Historia de la alimentación del Nuevo Mundo, Fundación Empresas Polar, Caracas.

Classen, C. (1997): Foundations for an anthropology of the senses, International Social Science Journal, 153: 401-412.

Coello de la Rosa, A. (2002): De la naturaleza y el nuevo mundo: maravilla y exoticismo en Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés (1478-1557), Fundación Universitaria Española Madrid.

Contreras, R. (1995): La flora de América en la Historia general y natural de las Indias, de Gonzalo Fernández de Oviedo, y La Apologética historia, de fray Bartolomé de Las Casas, Cuadernos de Historia Moderna, 16: 157-178.

Coronado Schwindt, G. (2018): Percibiendo el nuevo mundo a través de los sentidos: Gonzalo Fernández de Oviedo (1492 y 1536), en G. Rodríguez, M. Zapatero y M. Lucci (dirs.), Sentir América: registros sensoriales europeos del Atlántico y de América del Sur: siglos XV y XVI, Universidad Nacional de Mar del Plata, Mar del Plata: 116-161.

Coronado Schwindt, G. (2020): Los estudios sensoriales y la Edad Media: planteos historiográficos, desafíos y proyecciones, Revista de historiografía, 34: 277-298.

Domínguez, A. L.; Zirión, A. (2017): Introducción al estudio de los sentidos, en A. L. Domínguez; A. Zirión (coords.), La dimensión sensorial de la cultura. Diez contribuciones al estudio de los sentidos en México, Universidad AutÛnoma Metropolitana, Ediciones del Lirio, México: 9-34.

Earle, R. (2012): The Body of the Conquistador. Food, Race and the Colonial Experience in Spanish America, 1492-1700, Cambridge University Press, New York.

Egaña Rojas, D. (2015): Comerse las Indias. La alimentación como clave clasificatoria del Nuevo Mundo en la obra de Fernández de Oviedo, Anuario de Estudios Americanos, 72 (2): 579-604.

Fernández de Oviedo y Valdés, G. (1851): Historia general y natural de las Indias, islas y tierra firme del mar océano, Real Academia de la Historia, T. I, Madrid.

Funes, L. (1997): Las crónicas como objeto de estudio, Revista de poética medieval, 1: 123-144.

Gansen, E. (2019): Framing the Indies: the Renaissance aesthetics of Gonzalo Fernández de Oviedo (1478-1557), Colonial Latin American Review, 28 (2): 130-151.

Gallipoli, M. (2017): ¿Una fruta real? Sobre un encuentro europeo con el ananá americano y su puesta en imagen, Nuevo Mundo, Mundos Nuevos: 1-19.

Gerbi, A. (1992), La naturaleza de las Indias Nuevas: de Cristóbal Colón a Gonzalo Fernández de Oviedo, México, Fondo de Cultura Económica.

Gohmann, J.M. (2018): Colonizing through Clay: A Case Study of the Pineapple in British Material Culture, Eighteenth-Century Fiction, 31 (1): 143-161.

Gómez Redondo, F. (1998): Historia de la prosa medieval castellana I. La creaciÛn del discurso prosístico: el entramado cortesano, Cátedra, Madrid.

González, J. C. (1999): Hacia una definición de las crónicas de Indias, Anales de Literatura Hispanoamericana, 28: 227-238.

Hacke, D.; Musselwhite, P. (2018): Introduction: Making Sense of Colonial Encounters and New Worlds, en D. Hacke y P. Musselwhite, (eds.), Empire of the Senses. Sensory Practices of Colonialism in Early America, Brill, London: 1-34.

Howes, D. (2014): Introduction: Make it New! Reforrning the Sensory World, en D. Howes (ed.), A Cultural History of the senses in the Modern Age, Bloomsbury, London: 1-30.

Howes, D. (2015): Senses, Anthropology of the, en J. D. Wright (ed.), International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences, Vol. 21, Oxford: 615-620.

Ladero Quesada, M.Á. (1992): Estructuras y valores sociales en la EspaÒa del Descubrimiento, en AA.VV, Congreso de Historia del Descubrimiento: 1492-1556: actas, Real Academia de la Historia, Madrid: 214-216.

Ladero Quesada, M.Á (2002): Espacios del hombre medieval, Arco/Libros, Madrid.

Ladero Quesada, M.Á (2010): La descripción del nuevo mundo en la primera mitad del siglo XVI: Pedro Mártir de Anglería y Gonzalo Fernández de Oviedo, Estudios de Historia de España, 12 (2): 313-337.

Le Breton, D. (2007): El sabor del mundo. Una antropología de los sentidos, Nueva VisiÛn Buenos Aires.

Leonetti, F. (2013): Las crónicas de Indias: fronteras de espacios y confluencia de géneros, en A. Cassol; D. Crivellari, F. Gherardi y P. Taravacci (eds.), Frontiere: soglie e interazioni. I linguaggi ispanici nella tradizione e nella contemporaneità, Universitá di Trento- Dipartimento di Lettere e Filosofia, Trento: 319-331.

Levitt, R. (2014): A noble present of fruit: a transatlantic history of pineapple cultivation, Garden History, 42 (1): 106-119

Marroquin Arredondo, J. (2015): Sensual abuela: la historiografÌa de Gonzalo Fernández de Oviedo en los orÌgenes de la ciencia moderna, Alteridades, 50: 81-93.

Montanari, M. (2004): La comida como cultura, Ediciones Trea, GijÛn.

Morales Padrón, F. (1990): Primeras cartas sobre América (1493-1503), Secretariado de Publicaciones de la Universidad de Sevilla, Sevilla.

Myers, K. (2007): Fernández de Oviedo’s Chronicle of America: A New History for a New World, University of Texas Press, Texas.

Neyra, A.; Zapatero, M. (2016): Europamérica: circulación y transferencias culturales (de la Baja Edad Media a la Web, en N. Guglielmi y G. Rodríguez (dirs.), Europamérica: circulación y transferencias culturales, Grupo Europamérica, Buenos Aires: 1-4.

Pardo Tomás, J.; López Terrada, M.L. (1993): Las primeras noticias sobre plantas americanas en las relaciones de viajes y Crónicas de Indias (1493-1553), Instituto de Estudios Documentales e Históricos sobre la Ciencia ,Valencia.

Rodríguez, G.; Coronado Schwindt, G. (2017): La intersensorialidad en el Waltharius, Cuadernos Medievales, 23: 31-48.

Silver, S. R. (2008): Locke’s Pineapple and the History of Taste, The Eighteenth Century, 9 (1): 43-65.

Smith, M. (2007): Sensing the Past Seeing, Hearing, Smelling, Tasting, and Touching in History, University of California Press, Berkeley.

Synnott, A. (2002): The body social. Symbolism, Self and Society, Routledge, New York.

Teglia Alonso, V. M. (2020): Claroscuros del archivo colonial: la escritura sobre la naturaleza de Fernández de Oviedo, Huarte de San Juan. GeografÌa e Historia, 27: 267-290.

Todorov, T. (1998): La conquista de América. El problema del otro, Siglo Veintiuno Editores, México.

Veyne, P. (1984): Cómo se escribe la historia. Foucault revoluciona la historia, Alianza, Madrid.

Published

2022-07-29

Issue

Section

Dossier